![](https://www.birgihukuk.av.tr/wp-content/uploads/2024/04/sinir-disi-davalari-150x150.jpg)
Sınır Dışı (Deport) İşlemi Nedir? Karara Nasıl İtiraz Edilir?
30 Nisan 2024![](https://www.birgihukuk.av.tr/wp-content/uploads/2024/08/Vesayet-Davasi-yeni-150x150.jpg)
Vesayet Davası
29 Ağustos 2024ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEDİR
Maddi hasarlı bir trafik kazası meydana geldiğinde ilk akla gelen oluşan zararın giderilmesidir. Değer kaybı tazminatı kimi zaman akla dahi gelmez. Ancak kazadan sonra kişilerin hem araçlarında oluşan değer kaybını hem aracın onarım süresi boyunca yaptığı giderleri hem de ticari araçların ticari kazanç kayıplarını talep hakları vardır.
Değer kaybının ne olduğuna kısaca değinmek gerekirse; araç değer kaybı meydana gelen bir trafik kazasında araçta maddi zararın meydana gelmesi, onarım yapılması, parça değişmesi gibi sebeplerle aracın ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesidir. Burada amaç kusurlu tarafın, kusursuz tarafın mağduriyetini gidermesidir. Eğer aracında değer kaybı oluşan kişinin kazada kusuru varsa kusursuz olduğu oranda tazminatı alır. Örneğin meydana gelen kazada %30 kusurlu iseniz aracınızda oluşan değer kaybının kusursuz olduğunuz &70 oranında alabilirsiniz.
Değer kaybı tazminatının kimlerden istenebileceği hususunda ise seçeneklerin bulunduğunu söylemek mümkün. Şöyle ki; karşı tarafın zorunlu trafik sigortaları poliçe limitleri dahilinde sorumludur. Bunun yanında Araç sahibi ve araç sürücüsü de söz konusu tazminattan müştereken ve müteselsilen sorumludur. Kazanç kaybında ise faturalandırılmış kayıplar karşı taraf araç malikinden veya sürücüsünden talep edilebilir.
Değer kaybı tazminatında önemli hususlar ise;
- Tek taraflı bir kaza varsa değer kaybı talep edilemez.
- %100 kusurlu taraf değer kaybı talep edemez.
- Araç daha önce bir veya birden fazla kaza yapmış ve aynı yerlerden hasar almışsa değer kaybı talep edilemez.
- Basit aksamlarda yapılan onarımda değer kaybı oluşmaz.
- Hurda belgeli araçlarda değer kaybı oluşmaz.
- Yabancı plakalı araçlarda değer kaybı talep edilemez.
- Kasko değer kaybını karşılamaz. Ancak sigorta şirketinin de kabul etmesi halinde ve ayrıca prim ödenerek bu kalemi ekleyebilirsiniz.
DEĞER KAYBI TAZMİNATINI KİMLER TALEP EDEBİLİR?
Talep edenin kusursuz olması gerekmez. Bu hususta kişinin sadece kusursuz olması halinde araç değer kaybını talep edebileceği yönünde yanlış bir kanı vardır. Ancak tam kusurlu olmadığı sürece (%30, %50, %60 kusurlu gibi) araç değer kaybını talep edebilir. Bu halde kusursuz olunan oranda değer kaybı tazminatı alınabilir. Başvuruyu ise ruhsat sahibi veya avukatı yapabilir.
NASIL ve NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Değer kaybı tazminatı karşı taraf sürücüsünden istenebileceği gibi sigorta şirketinden de talep edilebilir.
Tahsil kabiliyetinin bulunması dolayısıyla genellikle sigorta şirketlerine başvurulur. Ancak burada önemli olan husus poliçede kararlaştırılan limitlerdir. Unutulmamalıdır ki sigorta şirketleri bu limitler çerçevesinde sorumludur. O halde tespit edilen değer kaybının poliçe limitlerini aşması halinde, aşan kısmı tahsil edemeyecek miyiz sorusu akla gelebilir. Poliçe limitlerini aşan kısım için araç malikine, kusuru oranında, başvurulabilir.
Başvuru ise; Sigorta tahkim komisyonunda, icra takibi ile veya asliye ticaret mahkemesinde dava yoluyla yapılabilir.
Başvuruda gerekli belgeler;
- Kaza tespit tutanağı,
- Tamire ödenen bedelin faturası,
- Ekspertiz raporu,
- Varsa kaza fotoğrafı,
- Ruhsat fotokopisidir.
Öncelikle karşı tarafın sigorta şirketine yazılı başvuru yapılması gerekir. Yazılı başvurunun olmaması halinde gerek tahkim başvuruları gerek açılan dava reddedilecektir. Sigorta şirketine başvuru noter veya iadeli taahhütlü olarak yapılabilir. Şirket, yazılı başvuruya 15 günlük süre içerisinde cevap vermez veya olumsuz cevap verirse yukarıda belirtilen başvuru yollarından birine gidilmesine hak doğar.
Dava yoluna gidilecek olursa yetkili Asliye ticaret Mahkemesi sigortacının merkez, şube veya sözleşmenin yapıldığı yer, kazanın meydana geldiği yer veya zarar görenin ikamet yeri mahkemesidir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılacak başvurular ise komisyonun internet sitesinden online olarak yapılır.
BAŞVURU SÜRESİ NEDİR?
Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde araç değer kaybı talep edilmelidir. 2 yıllık sürenin geçmesi halinde ise değer kaybı tazminatına hükmedilemez. Sigorta şirketine başvuru itibariyle 15 gün içinde şirketten olumsuz bir cevap gelir veya hiç cevap gelmezse tahkim/dava yoluna gidilir.
Sonuç olarak; meydana gelen maddi hasarlı bir trafik kazasında meydana gelen hasar onarılsa dahi aracın piyasa değerindeki kayıp kusurlu olan tarafın zorunlu trafik sigortasından, aracın malikinden veya sürücüden talep edilebilir. 2 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde meydana gelen kazanın mahiyetine göre dava veya tahkim yoluna başvurulması gerekir. Aksi halde başvuru reddedilecektir. Aracınızda oluşan değer kaybını alabilmek için fazla beklemeden belgelerinizi toplayarak bu alanda deneyimli avukatlardan hukuki destek almakta fayda vardır.